A Tacskó fajták bemutatása képekkel, méret és szőrzet szerint

Közzétette: LuckyPet 4 perc olvasási idő

A tacskó, más néven „dachshund,” egy népszerű és jellegzetes megjelenésű kistestű kutyafajta, amely Németországból származik. A tacskók három különböző méretben és három különböző szőrtípusban léteznek, amelyek mindegyike különleges tulajdonságokkal és jellemvonásokkal rendelkezik. Ebben a cikkben részletesen bemutatjuk a tacskó fajtákat képekkel, méret és szőrzet szerint, valamint jellemezzük ezeket a változatokat.

Különböző tacskó fajták bemutatása képekkel

A tacskó fajták hivatalosan három csoportba sorolhatók a szőrzet típusai alapján. Ezen kívül méretük szerint is különböznek, így ez alapján nem hivatalosan további három kategóriába oszthatók. Az egyes méretek különböző testtömeggel és magassággal rendelkeznek. Az alábbiakban részletesen leírjuk a különböző tacskó fajták jellemzőit, és képekkel illusztráljuk az egyértelműség kedvéért.

Szőrzet szerint megkülönböztethető tacskó fajták

A tacskók három különböző szőrtípusban léteznek: rövid szőrű, hosszú szőrű és drótszőrű (szálkásszőrű). Mindegyik szőrtípus különleges ápolást és gondozást igényel.

1. Rövidszőrű tacskó

Tacskó fajták jellemzése, képekkel bemutatva
Szerző: Mirko Kaminski Forrás: Pixabay
 • Szőrzet: Rövid, sima és fényes.
 • Ápolás: Könnyen ápolható, rendszeres kefélést igényel a laza szőrszálak eltávolítása érdekében.

Jellemzők: A rövid szőrű tacskók szőrzete egyszerűen kezelhető és kevésbé hajlamos a csomósodásra. Jellemük általában energikus és barátságos, szeretnek mozogni és aktívak maradni.

2. Hosszúszőrű tacskó

hosszúszőrű tacskó jellemzése és bemuta
Szerző: glenn.jk han Forrás: Pixabay
 • Szőrzet: Hosszú, sima és puha, a füleknél és a faroknál különösen dús.
 • Ápolás: Gyakori kefélést igényel a szőrzet csomósodásának elkerülése érdekében.

Jellemzők: A hosszú szőrű tacskók szőrzete különleges gondoskodást igényel, de rendkívül látványos. Jellemük általában nyugodtabb és szelídebb, szeretnek pihenni és közel lenni a gazdájukhoz.

3. Drótszőrű vagy Szálkásszőrű tacskó

drótszőrű tacskó jellemzése
Szerző: Alexa Forrás: Pixabay
 • Szőrzet: Drótszerű, kemény és durva, aljszőrzettel.
 • Ápolás: Rendszeres nyírást és kefélést igényel a szőrzet megfelelő állapotban tartása érdekében.

Jellemzők: A drótszőrű tacskók szőrzete ellenállóbb az időjárás viszontagságaival szemben, és kevesebb vedléssel jár. Jellemük általában élénk és magabiztos, erős vadászösztönnel rendelkeznek.

Méret szerinti besorolás

1. Normál tacskó

A normál tacskó bemutatása
Szerző: soittilanne Forrás: Pixabay
 • Testtömeg: 7-14 kg
 • Magasság: kb. 20-27 cm

Jellemzők: A normál tacskó a legnagyobb méretű változat, amelyet eredetileg borzok és más nagyobb állatok vadászatára tenyésztettek ki. Erős, izmos testalkatú, hosszú törzzsel és rövid lábakkal rendelkezik. Jelleme magabiztos és határozott, néha makacs, de rendkívül hűséges és bátor.

2. Törpe tacskó (Miniature)

Tacskó fajták jellemzése, képekkel bemutatva
Szerző: Leonie Schoppema Forrás: Pixabay
 • Testtömeg: 4-6 kg
 • Magasság: kb. 13-18 cm

Jellemzők: A törpe tacskó kisebb, mint a standard, és általában kisebb vadak, például nyulak vadászatára használták. Ugyanolyan hosszú törzzsel és rövid lábakkal rendelkezik, mint a standard változat. Jelleme barátságos és játékos, de ugyanakkor éber és figyelmes is.

3. Nyúlász, vagy Kaninchen tacskó

Tacskó fajták jellemzése, képekkel bemutatva
Szerző: fremoo1918 Forrás: Pixabay
 • Testtömeg: 3,5 kg alatt
 • Magasság: kb. 10-15 cm

Jellemzők: A nyúlász tacskó a legkisebb méretű változat, amelyet kisebb vadak, például nyulak vadászatára tenyésztettek. Finomabb testalkatú, de ugyanolyan arányokkal rendelkezik, mint a nagyobb méretű tacskók. Jelleme élénk, energikus és nagyon ragaszkodó a családjához.

Színváltozatok

A tacskók színeinek és mintázatainak sokfélesége lenyűgöző. Néhány gyakori szín és mintázat:

 1. Egyszínű: Piros, krém, fekete.
 2. Kétszínű: Fekete és cser, csokoládé és cser, kék és cser.
 3. Mintázott: Dapple (foltos), brindle (csíkos), piebald (tarka).

Jellemvonások és viselkedés

A tacskók általában bátor, intelligens és független kutyák. Makacsságuk és erős vadászösztönük miatt következetes nevelést és szocializációt igényelnek. Hűségesek és ragaszkodóak családjukhoz, de idegenekkel szemben gyakran tartózkodóak lehetnek. A tacskók jó házőrző kutyák, mivel éberek és figyelmesek, és hajlamosak jelezni, ha valami szokatlant észlelnek.

Végszó

A tacskó fajták változatos méretben és szőrtípusban elérhetők, amelyek mindegyike különleges gondozást és figyelmet igényel. A megfelelő ápolás és nevelés mellett a tacskók hűséges, szeretetteljes és élénk társai lehetnek az embereknek.

Kép szerzője: Нина Игнатенко Forrás: Pixabay

Oszd meg ezt a cikket
Szólj hozzá