A Nyúlász, vagy Kaninchen tacskó: Jellemzők és gondozás

Közzétette: LuckyPet 6 perc olvasási idő

A nyúlász tacskó, más néven kaninchen tacskó, egy különleges és egyedi fajta, amelynek népszerűsége az évek során folyamatosan növekedett. Ez a fajta különösen kedvelt vadászkutyaként, és sokan tartják házi kedvencnek is. Ebben a cikkben részletesen bemutatjuk a nyúlász tacskót, beleértve annak történelmét, fizikai és viselkedési jellemzőit, valamint a gondozásával kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat.

A Kaninchen (Nyúlász) tacskó bemutatása

Történelem és eredet

A tacskó fajta története egészen a középkorig nyúlik vissza, amikor is a német vadászok különféle kistestű vadászebeket tenyésztettek ki a föld alatti vadászatokhoz. A tacskók három különböző méretben léteznek: normál, törpe (Miniature) és nyúlász (Kaninchen). A nyúlász tacskó a legkisebb méretű a három közül, és nevét a német “Kaninchen” szóról kapta, amely nyulat jelent.

Eredetileg a nyúlász tacskót kifejezetten nyúlvadászatra tenyésztették. A vadászat során a kutyákat arra képezték ki, hogy behatoljanak a nyulak üregeibe, és onnan kiűzzék vagy fogják el őket. Az évszázadok során a tacskókat különféle más fajtákkal keresztezték, hogy tökéletesítsék vadászati képességeiket és csökkentsék testméretüket, ami lehetővé tette számukra, hogy könnyedén mozogjanak a szűk föld alatti járatokban is.

A Nyúlász vagy Kaninchen tacskó bemutatása és jellemzése.
Forrás: Flickr, Szerző: timothywildey

Fizikai jellemzők

A Kaninchen tacskó kicsi, de arányos testalkatú kutya. A fajtastandard szerint a nyúlász tacskó mellkaskerülete nem haladhatja meg a 30 cm-t, súlya pedig általában 3,5 kg körül van.

 • Fej és koponya: A fej hosszú és keskeny, enyhén ívelt homlokkal. A koponya és az orrnyereg közötti átmenet finoman ívelt. Az orr fekete vagy barna, az orrlyukak tágak.
 • Szemek: A szemek közepes méretűek, mandulavágásúak és intelligens, élénk tekintetűek. A szemszín a szőrzet színétől függően barna vagy mogyorószínű lehet.
 • Fülek: A fülek hosszúak, lecsüngőek, a fejtől viszonylag magasan tűzöttek, és enyhén előre irányulnak.
 • Test: A test hosszú, izmos, alacsony felépítésű, erős háttal. A mellkas mély és tágas, a bordák jól íveltek.
 • Lábak: A lábak rövidek, de erősek és izmosak, erős csontozattal. Az első lábak kissé görbék, ami segíti a föld alatti munkát.
 • Farok: A farok közepes hosszúságú, alacsonyan tűzött, és általában a hát vonalával egyvonalban tartott.

Szőrzet és színek

A nyúlász tacskók szőrzetük típusa szerint három különböző változatban léteznek: rövidszőrű, hosszúszőrű és drótszőrű (szálkásszőrű). Mindegyik változatnak megvannak a maga sajátos jellemzői és ápolási igényei.

 • Rövidszőrű tacskó: A rövidszőrű kaninchen tacskó szőrzete sima, fényes és sűrű. Az ápolásuk viszonylag egyszerű, elegendő heti egy-két alkalommal átfésülni őket.
 • Hosszú szőrű tacskó: A hosszúszőrű változat szőrzete hosszú, puha és egyenes vagy enyhén hullámos. Ezeket a kutyákat rendszeresen kefélni kell, hogy elkerüljék a szőrzet csomósodását.
 • Drótszőrű (Szálkásszőrű) tacskó: A drótszőrű nyúlász tacskók szőrzete durva és kemény, amit rendszeresen nyírni kell. Az ápolásuk során figyelmet kell fordítani a szőrzet alatti bőr tisztántartására is.

A nyúlász tacskók számos különböző színben előfordulhatnak, beleértve a vöröset, a fekete-cser színt, a csokoládét, valamint a márványos (dapple) mintázatot.

A Nyúlász vagy Kaninchen tacskó bemutatása és jellemzése.
Forrás: Flickr, Szerző: Tom

A Kaninchen tacskó viselkedési jellemzői

A nyúlász tacskók intelligens, bátor és élénk kutyák, akik erős személyiséggel rendelkeznek. Vadászati múltjukból adódóan rendkívül kíváncsiak és kitartóak, ami gyakran makacs és önálló viselkedéshez vezethet. Azonban megfelelő neveléssel és szocializációval rendkívül engedelmes és szeretetteljes társakká válhatnak.

 • Intelligencia és képzés: A nyúlász tacskók rendkívül intelligensek és gyorsan tanulnak, de néha nehéz lehet őket motiválni, különösen, ha egy bizonyos tevékenység nem kelti fel az érdeklődésüket. Pozitív megerősítéssel és türelemmel azonban kiválóan képezhetők.
 • Szocializáció: Fontos, hogy a nyúlász tacskókat már kölyökkorukban elkezdjék szocializálni, hogy jól kijöjjenek más állatokkal és emberekkel. Jól szocializált tacskók barátságosak és nyitottak az új élményekre.
 • Aktivitás és mozgás: A kaninchen tacskók energikus kutyák, akiknek szükségük van napi rendszeres mozgásra. Bár kicsik, meglepően kitartóak és szeretik a hosszú sétákat, valamint a játékokat.

Gondozás és egészség

A nyúlász tacskók gondozása viszonylag egyszerű, de vannak bizonyos tényezők, amelyeket figyelembe kell venni, hogy biztosítsuk számukra a hosszú és egészséges életet.

 • Táplálás: Fontos, hogy a nyúlász tacskókat megfelelő minőségű, kiegyensúlyozott étrenddel etessük, amely megfelel a méretüknek és aktivitási szintjüknek. Hajlamosak az elhízásra, ezért oda kell figyelni a megfelelő mennyiségű táplálék biztosítására és a jutalomfalatok korlátozására.
 • Egészségügyi Problémák: Mint sok más kistestű kutyafajtánál, a nyúlász tacskóknál is előfordulhatnak bizonyos egészségügyi problémák. Különösen hajlamosak lehetnek a gerincproblémákra, mint például az intervertebrális diszbetegség (IVDD). Fontos, hogy kerüljük a túlzott ugrálást és a lépcsőn való közlekedést, hogy csökkentsük a gerincsérülések kockázatát.
 • Ápolás: A szőrzet típusától függően a nyúlász tacskók különböző mértékű ápolást igényelnek. A rendszeres kefélés és a megfelelő szőrápolás mellett fontos figyelni a fül és a fogak tisztántartására is.

Összegzés

A Kaninchen (Nyúlász) tacskó egy bájos és intelligens kutyafajta, amely kiváló társ lehet mind a vadászatban, mind a családi életben. Bár kicsi méretű, nagy személyiséggel és hatalmas szívvel rendelkezik. Megfelelő gondozás és nevelés mellett hosszú és boldog életet élhet. Ha valaki egy aktív, intelligens és szeretetteljes kutyát keres, a tacskó kiváló választás lehet.

Kép szerzője: Juraj Varga Forrás: Pixabay

Oszd meg ezt a cikket
Szólj hozzá