A macska láz tünetei és csillapítása házilag

Közzétette: LuckyPet 5 perc olvasási idő

Ahogyan az embereknél, úgy a macskáknál is a láz elsősorban egy védelmi mechanizmus. Azonban, hogy felismerjük, hogy a macska lázas-e, és mikor lehet ez veszélyes az állatra, fontos ismerni bizonyos jeleket. Az alábbiakban bemutatjuk, a macska láz tüneteit és csillapítását házilag és szakszerű segítséggel is.

A macska láz tünetei és csillapítása

Mikortól láz a láz?

A macskák testhőmérséklete 39°C fölé emelkedik, ha túlmelegednek vagy lázuk van. A túlmelegedés általában akkor következik be, amikor a macska teste túl sok hőt termel vagy nem tud megszabadulni a felesleges hőtől. A láz pedig az agy által vezérelt testhőmérséklet-emelkedést jelenti, leggyakrabban fertőzések következtében.

Bár először úgy tűnhet, hogy a láz káros az egészségre, valójában fontos szerepe van az immunrendszer erősítésében és a fertőző kórokozókkal szembeni védelemben.

A macska testhőmérsékletének szabályozása

A macska testhőmérsékletét a hipotalamusz nevű agyi terület szabályozza. Ez az agy része az, amely a test hőmérsékletét ellenőrzi és szabályozza.

A bőrön lévő hőreceptorok érzékelik a környezet hőmérsékletét, és az agyba küldik ezeket az információkat. Az agy ezután parancsot ad az izmoknak és a verejtékmirigyeknek a hő szabályozására.

Ha a test túlmelegszik, az agy az erek kitágítása miatt utasítást ad, hogy a vér leadja a felesleges hőt a bőrön keresztül. Ha a macska fázik, az érrendszeri izmok megfeszülnek, a perifériás erek összeszűkülnek, és az anyagcsere aktiválódik a hőtermelés növelésére.

A macska láz funkciója

A láz funkciója a macskákban az immunrendszer aktivitásának növelése. Ha a testhőmérséklet emelkedik, az immunsejtek hatékonyabban működnek, ami segíthet a fertőzések elleni küzdelemben. Azonban, ha a láz túl magasra emelkedik, ez a pozitív hatás leállhat.

A macskáknál a lázat általában negatív ingerek, például fertőzések váltják ki. Ezek lehetnek bakteriális, vírusos vagy gombás fertőzések, valamint más betegségek vagy toxinok is.

A macska láz tünetei

A macska láz tünetei közé tartozik a gyengeség, a remegés, a csökkent mozgásigény, a gyorsabb légzés, az étvágy csökkenése és a kiszáradás jelei. A láz diagnosztizálására digitális hőmérőt vagy infravörös mérőeszközt használhatunk.

A macska láz csillapítása házilag és szakszerű segítséggel

  1. Lázcsillapítás házilag: Fontos tudni, hogy a macskák számára az emberi lázcsillapítók többsége mérgező lehet. Nem ajánlott, hogy saját belátásunk szerint bármilyen gyógyszert adjunk nekik. Egy opció lehet a ketoprofen alapú, 5 mg-os tabletták (KETOFEN), amelyek kutyáknál is alkalmazhatók, csak nagyobb adagban. A lázcsillapító beadása után általában 30-40 perccel javulhat az állapotuk: aktívabbá válhatnak, hajlandóak lehetnek enni, inni, sőt, néha még játszani is. Azonban ez a javulás átmenetinek tekinthető, amíg az okát pontosan ki nem derítik!
  2. Forduljunk állatorvoshoz: Ha a macska láza nem múlik el egy napon belül, vagy más tünetek is jelentkeznek, érdemes állatorvoshoz fordulni. A kezelés a lázcsillapítók alkalmazásával kezdődik, majd az alapbetegség kezelése következik.

Hogyan lehet megelőzni a macska lázat?

Annak érdekében, hogy megóvjuk macskáinkat a láztól, vagyis az alapbetegségektől, érdemes betartani az alábbiakat:

  1. Biztosítsunk számukra kiegyensúlyozott étrendet.
  2. A számos fertőző betegség (például macskainfluenza, FeLV vagy FIP) megelőzhető az ajánlott védőoltásokkal.
  3. A bakteriális fertőzések elleni védelem érdekében minden sebet ki kell tisztítani, majd fertőtleníteni kell.
  4. Ha több macskánk van, a beteg macskát el kell különíteni az egészségesektől, amíg teljesen meg nem gyógyul.

Összegzés

A macska láz egy fontos védelmi mechanizmus, melynek során a testhőmérséklet emelkedik az agy által vezérelt reakcióként, elsősorban fertőző betegségek hatására. Bár a láz gyakran aggodalomra ad okot, valójában szerepe van az immunrendszer erősítésében és a kórokozók elleni védelemben. A láz okának kiderítése és a megfelelő kezelés kritikus fontosságú a macska egészségének megőrzése érdekében.

Az alapbetegségek megelőzése, például rendszeres oltással és megfelelő higiéniai intézkedésekkel, kulcsfontosságú a macska lázának elkerülésében. A macska láz csillapítása házilag csak akkor ajánlott, ha nem tudjuk állatorvosnak megmutatni a kedvencünk! Amennyiben a macska lázas tüneteket mutat, fontos az állatorvoshoz fordulni, aki megfelelő diagnózist és kezelést javasolhat.

Kép forrása: Flickr.com, Szerző: Lisa Brewster

Oszd meg ezt a cikket
Szólj hozzá