Az Angol pointer kutya: A tökéletes vadásztárs

Közzétette: LuckyPet 5 perc olvasási idő

Az Angol pointer (English Pointer) egy nemzetközileg elismert kutya fajta. Az Egyesült Királyságból származik, így kimagasló helyet foglal el az európai kutyafajták között. Eleganciájáról, gyorsaságáról és kiváló vadászati képességeiről ismert. Az Angol pointer története egészen a 17. századig nyúlik vissza, és azóta is kiemelkedő helyet foglal el a vadászok és kutyabarátok szívében.

Az Angol pointer kutya bemutatása és jellemzői:

Történelem és eredet

Az angol pointer eredete több mint három évszázadra nyúlik vissza, amikor is a fajta kialakítása során angol rókakopókat, vérebeket, greyhoundokat és bloodhoundokat keresztezték. A cél egy olyan kutya megalkotása volt, amely gyorsan képes követni a vadat, ugyanakkor kitűnő szaglással rendelkezik, és képes hosszú ideig koncentrálni a zsákmányra.

A pointerek már a 17. század végén megjelentek Angliában, és gyorsan népszerűvé váltak a vadászok körében. Az első fajtaleírások az 1800-as évek elejéről származnak, és azóta a fajta szinte változatlan maradt mind megjelenésében, mind vadászati képességeiben.

Az Angol pointer kutya bemutatása.
Forrás: Flickr, Szerző: Englishpointers (Hate Sleep Apneoa)

Az Angol pointer fizikai jellemzői

Méret és megjelenés

Közepes-nagy testű kutya, amely elegáns és atletikus megjelenésével tűnik ki. A kanok magassága általában 63-69 cm, míg a szukáké 61-66 cm között mozog. Testsúlyuk 20-34 kg között változik.

A pointer teste izmos és arányos, mellkasa mély, bordái jól íveltek. Nyaka hosszú és elegáns, ami hozzájárul a fajta kecses megjelenéséhez. Lábai erősek és egyenesek, mancsai kompaktak, ami lehetővé teszi a gyors és hatékony mozgást a különböző terepviszonyok között.

Fej és arckifejezés

Az Angol pointer feje hosszú és nemes megjelenésű, a koponya és a pofa közötti átmenet enyhe. Szemei kifejezőek és intelligensek, színük általában barna vagy mogyoróbarna. Fülei közepes méretűek, lelógóak és a fej mellett simulnak.

Az Angol pointer kutya bemutatása.
Forrás: Flickr, Szerző: Dongwa Hu

Szőrzet és színek

A szőrzete rövid, sima és fényes, amely jól véd az időjárás viszontagságai ellen. A szőrzet színe változatos lehet, a leggyakoribbak a következők:

  • Fehér alapon fekete foltokkal
  • Fehér alapon májbarna foltokkal
  • Teljesen fehér
  • Teljesen fekete
  • Teljesen májbarna

A színek és mintázatok kombinációja rendkívül változatos, ami még inkább növeli a fajta vonzerejét.

Jellem és viselkedés

Az English Pointer híres intelligenciájáról, engedelmességéről és barátságos természetéről. Kiváló családi kutya, amely jól kijön a gyerekekkel és más háziállatokkal is. Aktív és energikus kutya, amely rendszeres mozgást és szellemi kihívásokat igényel.

Vadászati képességek

Az angol pointer vadászati képességei legendásak. Kiváló szaglása és gyorsasága révén képes nagy területeket bejárni és felkutatni a vadat. A pointer jellegzetes „álló” pozíciója, amely során mereven mutat a vadra, lehetővé teszi a vadász számára, hogy pontosan tudja, hol található a zsákmány.

Az Angol pointer kutya bemutatása.
I, Johami, CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons

Képzés és gondozás

A pointer intelligenciája és munkakedve miatt könnyen képezhető, azonban következetes és türelmes hozzáállást igényel. Pozitív megerősítéssel és megfelelő motivációval kiváló eredményeket lehet elérni a képzés során.

A szőrzet gondozása egyszerű, rendszeres keféléssel és időszakos fürdetéssel fenntartható. Fontos a rendszeres mozgás biztosítása, hiszen a kutya energiaszintje magas, és szüksége van a fizikai aktivitásra, hogy kiegyensúlyozott és boldog maradjon.

Egészség és élettartam

Az angol pointer általában egészséges fajta, de mint minden kutya, hajlamos lehet bizonyos genetikai betegségekre. Ezek közé tartoznak a csípőízületi diszplázia, a könyökdiszplázia és bizonyos szembetegségek, például a progresszív retina atrófia (PRA).

Az átlagos élettartam 12-15 év, de megfelelő gondozással és rendszeres állatorvosi ellenőrzéssel sok pointer hosszú és egészséges életet élhet.

Összegzés

Az Angol pointer (English Pointer) kiváló választás azok számára, akik egy intelligens, energikus és barátságos kutya társaságát keresik. Vadászati képességei páratlanok, de ugyanakkor remek családi kutya is, amely hűséges és szeretetteljes társ lehet. Megfelelő gondozással és képzéssel ez a fajta sok örömet és élményt nyújthat gazdájának, legyen szó vadászatról vagy mindennapi életükről.

Kép forrása: I, Johami, CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons
Oszd meg ezt a cikket
Szólj hozzá