Kutya allergia: Tünetek, diagnózis és kezelési módok

Közzétette: LuckyPet 3 perc olvasási idő

Amikor egy kutya gyakran vakarózik, az első gondolat általában a parazitafertőzés, különösen a bolhákra való gyanakvás. Azonban fontos tudni, hogy a viszketés hátterében számos más ok is állhat, például allergiás reakciók. A kutya allergiája nem ritka jelenség, és az allergiás megbetegedések száma folyamatosan növekszik. Éppen ezért összeszedtük a leggyakoribb eseteket és elmondjuk miért olyan fontos a kutya allergia tünetei felismerése és kezelése.

Ismerjük meg és tegyünk ellene

A leggyakoribb kutya allerergiák

A leggyakoribb kutyák allergiái közé tartoznak a bolhanyál-allergia, a környezeti allergia (atópia) és az ételallergia. Mindegyik allergiánál hasonló tünetek jelentkezhetnek, ami megnehezíti a diagnózist. Emellett egy kutya egyszerre több allergiában is szenvedhet.

  1. Bolhanyál-allergia: A bolhanyál-allergia nem fajtaspecifikus és mindkét nemet egyenlő arányban érinti. A legtöbb esetben a kevéssé gazdatest-specifikus macskabolha okozza, bár más bolhafajok is felelősek lehetnek érte. A bolhanyálban található fehérje váltja ki az allergiás reakciókat. A kutya szervezete az allergénre adott válaszként lehet azonnali (I-es típusú reakció) vagy késleltetett (IV-es típusú reakció). Azok a kutyák, akik gyakran kerülnek kapcsolatba bolhákkal, toleranciát is kifejleszthetnek ellenük.
  2. Atópia: Az atópia, vagyis a környezeti allergia, nagyjából a kutyák 15%-át érinti, és bizonyos fajták fokozottan veszélyeztetettek. A betegség általában az 1-3 év között jelentkezik, és gyakran a kutya hajlama a heves allergiás reakciókra vezethető vissza. Az atópia leggyakrabban a fej, a mancsok, a vállak, a has, a belső combok és a fülek területén okoz viszketést és gyulladásokat.
  3. Ételallergia: Az ételallergia minden fajtájú, nemű és korú kutyánál előfordulhat. A túlzott reakciók a kutya hosszú távú expozícióját követően jelentkeznek az adott táplálékhoz. A leggyakoribb kiváltók közé tartoznak a marha, a tejtermékek, a tojás, a búza és a csirke. Az ételallergia tünetei azonnali vagy késleltetett reakciók formájában jelentkezhetnek.
A kutya allergia tünetei és kezelése
Forrás: Pixabay.com, Szerző: jagdprinzessin

A kutya allergia tünetei

A kutya allergia tüneteinek a felismerése kihívást jelent, mivel a tünetek gyakran hasonlóak és egy kutya több allergiában is szenvedhet. A diagnózis felállításához általában kizárásos módszert alkalmaznak, valamint specifikus teszteket végeznek, mint például a bolhaallergia esetén az intracutan teszt vagy a vérvizsgálat.

A kutya allergia kezelése

A kutya allergia kezelése során fontos az allergén elkerülése, bár ez nem mindig lehetséges. A bolhanyál-allergia esetén a bolhák hatékony irtása és a házban élő állatok rendszeres bolhamentesítése elengedhetetlen. Az ételallergiát eliminációs diétával vagy hidrolizált tápokkal kezelik, míg az atópiát gyakran viszketéscsillapító gyógyszerekkel vagy immunterápiával kezelik.

Az allergiák megelőzése érdekében fontos a rendszeres bolha- és parazitakezelés, valamint a változatos táplálkozás biztosítása. Az öröklött allergiák esetén érdemes elkerülni a tenyésztést az érintett kutyákkal.

Kép forrása: Pixabay.com, Szerző: PourquoiPas

Oszd meg ezt a cikket
Szólj hozzá