Hosszúszőrű csivava jellemzése: A hiperaktív törpeóriás

Közzétette: LuckyPet 3 perc olvasási idő

A csivava, angolul Long Coat Chihuahua az egyik legkisebb kutyafajta, amelynek hosszúszőrű változata különleges szépséggel és egyediséggel bír. Bár apró termete miatt gyakran „zsebkutyának” is nevezik, a hosszúszőrű csivava hatalmas személyiséggel és kifinomult megjelenéssel rendelkezik, amely elvarázsolja azokat, akik megismerik.

A Hosszúszőrű csivava bemutatása

Története és eredete

A csivava Mexikóból származik, és a fajtának ősi gyökerei vannak. Az egyik elmélet szerint az aztékok és toltékok tartottak hasonló kistestű kutyákat, amelyek a mai csivava ősei lehettek. A hosszúszőrű változat valószínűleg később alakult ki, más hosszú szőrű csivava fajták keresztezésének eredményeként.

Külső megjelenés

A hosszúszőrű csivava jellegzetes megjelenésű kutya. Kis mérete ellenére arányos teste van, büszke tartással és finom vonásokkal. Főbb jellemzői közé tartoznak:

 • Méret és súly: Általában 15-23 cm magasak és 1-3 kg súlyúak.
 • Szőrzet: A hosszú szőrű csivava szőrzete puha, selymes és hosszú, amely lehet egyenes vagy enyhén hullámos. A szőrzet a füleken, a nyakon, a mellkason, a lábakon és a farok környékén különösen dús.
 • Fej: Jellemzően kerek fejformájuk van, amit „almafej” néven is ismerünk. Nagy, kerek szemeik és kicsi, hegyes füleik vannak.
 • Színek: Szinte bármilyen színben előfordulhatnak, beleértve a fekete, fehér, csokoládé, krém, arany és sok más kombinációt.

Személyiség és viselkedés

A hosszúszőrű csivava élénk, bátor és gyakran meglepően magabiztos kutya. Bár apró mérete miatt sérülékenynek tűnhet, erős személyisége van, amely számos érdekes tulajdonságban nyilvánul meg:

 • Hűség: Nagyon ragaszkodóak a gazdáikhoz, és erős kötődést alakítanak ki velük. Szeretik a figyelmet és gyakran követik gazdáikat mindenhová.
 • Intelligencia: Rendkívül intelligensek, ami megkönnyíti a kiképzésüket, de időnként makacsak lehetnek.
 • Védelmező hajlam: Meglepően jó őrzők, figyelmeztetnek minden gyanús zajra vagy mozgásra, ami miatt ébereknek tűnhetnek.
 • Szeretet a kényelem iránt: Szeretik a kényelmet és melegséget, gyakran bújnak be takarók alá vagy keresnek napos helyeket a pihenéshez.
A Hosszúszőrű csivava (Long Coat Chihuahua) bemutatása és általános jellemzése.
Szerző: guentherlig Forrás: Pixabay

Gondozás és egészség

A hosszú szőrű csivava ápolása odafigyelést igényel, de nem túl bonyolult. A legfontosabb szempontok a következők:

 • Szőrápolás: Hetente legalább egyszer kefélni kell a szőrzetet, hogy ne csomósodjon össze és megőrizze selymességét.
 • Fogápolás: Hajlamosak a fogproblémákra, ezért rendszeres fogmosás és állatorvosi ellenőrzés ajánlott.
 • Táplálás: Kis méretük miatt könnyen elhízhatnak, így fontos a megfelelő mennyiségű és minőségű táplálék biztosítása.
 • Egészségügyi Problémák: Mint sok kis méretű fajta, hajlamosak lehetnek patellaficamra, szívproblémákra és egyéb örökletes betegségekre. Rendszeres állatorvosi ellenőrzéssel sok probléma megelőzhető.

Összegzés

A hosszúszőrű csivava (Long Coat Chihuahua) egy bájos, szeretetteljes és karakteres fajta, amely a kistestű kutyafajták közül az egyik legelterjedtebb. Ideális választás lehet azoknak, akik egy kis termetű, de nagy személyiségű társat keresnek. Megfelelő gondozással és törődéssel ezek a kutyák boldog, egészséges és hűséges társai lehetnek gazdáiknak hosszú éveken át.

Kép szerzője: Myriams-Fotos Forrás: Pixabay

Oszd meg ezt a cikket
Szólj hozzá