Hosszúszőrű Collie (Rough Collie): Kecsesség és intelligencia

Közzétette: LuckyPet 3 perc olvasási idő

A Hosszúszőrű Collie, vagy más néven Rough Collie, az egyik legismertebb és legkedveltebb kutyafajta világszerte. Eredetileg Skóciából származik, és a pásztorkutyák egyik legrégibb képviselője. A Rough Collie nemcsak elegáns megjelenésével, hanem intelligenciájával és hűségével is kiemelkedik a kutyafajták közül.

A Hosszúszőrű Collie bemutatása és gondozása:

Történelem és eredet

A Hosszúszőrű Collie eredete a 19. századra vezethető vissza, amikor Skócia hegyei és völgyei között pásztorkutyaként használták őket. A fajta népszerűsége azonban az 1860-as években nőtt meg jelentősen, amikor Viktória királynő Skóciában meglátta és beleszeretett a collie-kba. A királynő támogatásának köszönhetően a fajta hamarosan nemzetközi hírnévre tett szert.

A Hosszúszőrű Collie (Rough Collie) bemutatása
Kép szerzője: Sarah Böhm Forrás: Pixabay

Fizikai jellemzők

A Hosszúszőrű Collie közepes termetű kutya, amelynek elegáns és kecses megjelenése azonnal felismerhető. A hímek vállmagassága általában 56-61 cm, míg a nőstényeké 51-56 cm között van. Súlyuk 20-34 kg között mozog.

A fajta legismertebb jellemzője a hosszú, dús szőrzet, amely két rétegből áll: egy puha, sűrű aljszőrzetből és egy hosszú, durva fedőszőrből. A Rough Collie szőrzete többféle színben előfordulhat, beleértve a homokszínű, trikolor (fekete, fehér és barna), kék-merle (szürke, fekete és fehér), valamint a fehér alapszínű változatokat.

Temperamentum és viselkedés

A Hosszúszőrű Collie rendkívül intelligens és könnyen tanítható kutya. Barátságos, hűséges és szeretetteljes természetének köszönhetően kiváló családi kutya. Jól kijön a gyerekekkel és más háziállatokkal is, így ideális választás lehet egy több állattal rendelkező háztartásba is.

Bár a Rough Collie pásztorkutya, napjainkban inkább társállatként tartják. Ennek ellenére fontos, hogy megfelelő fizikai és szellemi stimulációt kapjon, mivel nagyon aktív és intelligens kutya. A rendszeres séta, futás és játék elengedhetetlen számára.

Egészség és ápolás

A Hosszúszőrű Collie általában egészséges fajta, de hajlamos lehet néhány örökletes betegségre, mint például a collie szemrendellenesség (Collie Eye Anomaly – CEA), csípőízületi diszplázia és bőrproblémák. Fontos, hogy a tenyésztők alapos egészségügyi szűrést végezzenek a szaporítás előtt, hogy minimalizálják ezen betegségek előfordulását.

A fajta hosszú szőrzete rendszeres ápolást igényel. Hetente legalább egyszer alaposan át kell fésülni, hogy megelőzzük a csomók és gubancok kialakulását. A vedlési időszakban, tavasszal és ősszel, gyakrabban kell fésülni, hogy eltávolítsuk az elhalt szőrt és megőrizzük a szőrzet egészségét.

Összegzés

A Hosszúszőrű Collie egy gyönyörű, intelligens és szeretetteljes kutyafajta, amely kiváló társ lehet bármely család számára. Bár némi ápolást és figyelmet igényel, a Rough Collie hűsége és barátságos természete minden erőfeszítést megér.

A kép szerzője: Kanashi Forrás: Pixabay

Oszd meg ezt a cikket
Szólj hozzá