A Welsh Corgi részletes bemutatása, Corgi fajták

Közzétette: LuckyPet 5 perc olvasási idő

A Welsh Corgi két változata, a Pembroke Welsh Corgi és a Cardigan Welsh Corgi, hosszú történelmi múltra tekint vissza, amelyeket gyakran összekevernek, de mindkettő különálló fajta, saját jellemzőkkel és tulajdonságokkal. Cikkünkben részletesen bemutatjuk a Corgi fajták fizikai és viselkedésbeli jellemzőit, valamint az egészségügyi és gondozási igényeit.

A Welsh Corgi részletes bemutatása:

Eredet és történet

A Welsh Corgi története több száz évre nyúlik vissza, és különösen szorosan kötődik Waleshez, ahol eredetileg pásztorkutyaként használták őket. A “Corgi” név valószínűleg a walesi “cor” (törpe) és “gi” (kutya) szavak kombinációjából származik, ami a kutya kis méretére utal.

Corgi fajták

1. Pembroke Welsh Corgi: A Pembroke változatot a vikingek hozták Walesbe, és a Spitz típusú kutyák leszármazottja. A Pembroke Welsh Corgi különösen híres arról, hogy II. Erzsébet brit királynő kedvenc kutyafajtája, aki több mint 30 Pembroke-ot tartott élete során. Jelenleg az egyik legnépszerűbb európai kutyafajta.

A pembroke welsh corgi bemutatása.
Pembroke Welsh Corgi – Szerző: Szabolcs Molnar Forrás: Pixabay

2. Cardigan Welsh Corgi: A Cardigan változatot a kelta telepesek hozták Walesbe több mint 3000 évvel ezelőtt. Eredetileg szarvasmarhák terelésére használták, és a Pembroke-tól eltérően, ősei közé tartoznak a teckel típusú kutyák is.

A cardigan welsh corgi bemutatása.
Cardigan fajta – FatFairfax, CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons

Fizikai jellemzők

Mindkét változat kis méretű, de erős és izmos kutya, amelyek sok hasonlóságot mutatnak, de vannak jelentős különbségek is.

Pembroke Welsh Corgi:

 • Méret: A Pembroke valamivel kisebb, mint a Cardigan. Marmagassága 25-30 cm, súlya 10-12 kg.
 • Fül: Felálló fülekkel rendelkezik, amelyek hegyesek.
 • Farok: A Pembroke-nak gyakran rövid vagy egyáltalán nincs farka, ami genetikailag vagy korai farokkurtítás eredménye lehet.
 • Szőrzet: Közepesen hosszú, sűrű aljszőrzettel, amely ellenáll az időjárás viszontagságainak. Színei lehetnek vörös, sable, fekete és cser, illetve ritkábban blue merle.

Cardigan Welsh Corgi:

 • Méret: A Cardigan valamivel nagyobb, marmagassága 30-33 cm, súlya 11-17 kg.
 • Fül: Szintén felálló fülei vannak, de ezek lekerekítettek.
 • Farok: A Cardigan hosszú, rókára emlékeztető farokkal rendelkezik.
 • Szőrzet: Hasonló a Pembroke-hoz, de gyakrabban fordulnak elő különböző színvariációk, mint a brindle (csíkos), kék merle, valamint különböző kombinációk.

Viselkedés és temperamentum

Mindkét változat intelligens, aktív és hűséges társ. Rendkívül jól reagálnak a képzésre, és gyakran használják őket különböző kutyasportokban, mint az agility vagy az obedience.

Pembroke Welsh Corgi: Barátságos, energikus és játékos. Különösen jól kijön a gyerekekkel és más háziállatokkal. Szeret a család középpontjában lenni, és gyorsan alkalmazkodik a családi élethez.

Cardigan Welsh Corgi: Nyugodtabb és rezerváltabb, mint a Pembroke, de még mindig nagyon lojális és védelmező. A Cardigan jobban reagál a következetes, de gyengéd képzésre, és kiváló őrzőkutyává válhat.

Corgi fajták: Ismerd meg a Welsh Corgi két változatát.
Szerző: Nicky Shearman Forrás: Pixabay

Egészségügyi problémák

Mindkét változat hajlamos bizonyos öröklődő egészségügyi problémákra, amelyekre figyelmet kell fordítani.

Gyakori egészségügyi problémák:

 • Csípődiszplázia: Az ízületi probléma, amely fájdalmat és mozgáskorlátozást okozhat.
 • Degeneratív myelopathia: Egy idegrendszeri betegség, amely az idősebb kutyákban jelentkezik.
 • Progresszív retina atrófia (PRA): Látásvesztést okozó szemrendellenesség.
 • Intervertebrális lemez betegség (IVDD): A gerincproblémák, amelyek különösen a hosszú hátú kutyákat érintik.

Gondozás és ápolás

A Welsh Corgik gondozása viszonylag egyszerű, de némi rendszerességet igényel.

 • Szőrzet ápolás: Heti rendszerességgel kell kefélni őket, különösen vedlési időszakban, hogy eltávolítsák az elhalt szőrszálakat és megakadályozzák a szőrcsomók kialakulását.
 • Fizikai aktivitás: Mindkét változat nagy energiájú kutya, amely napi rendszeres mozgást igényel. A hosszú séták, játékidők és mentális stimuláció fontosak a boldogságuk és egészségük megőrzéséhez.
 • Egészségügyi ellenőrzések: Rendszeres állatorvosi vizsgálatok szükségesek, hogy időben észrevegyék és kezeljék az esetleges egészségügyi problémákat.

Összegzés

A Welsh Corgik rendkívül szerethető és intelligens kutyafajták, amelyek kiváló családi kedvencek lehetnek. A megfelelő gondozás, képzés és figyelem mellett hűséges és boldog társak lesznek. Mind a Pembroke, mind a Cardigan fajta saját egyedi jellemzőkkel rendelkezik, amelyek különlegessé teszik őket. Ha valaki egy aktív, intelligens és barátságos kutyát keres, a Corgi fajták kiváló választások lehetnek.

Kép szerzője: Szabolcs Molnar Forrás: Pixabay

Oszd meg ezt a cikket
Szólj hozzá