A Basset Hound kutyafajta részletes bemutatása

Közzétette: LuckyPet 5 perc olvasási idő

A Basset Hound egy közismert és kedvelt kutyafajta, amelyet elsősorban hosszú, lógó füleiről és jellegzetes testfelépítéséről ismerhetünk fel. Ezek a kutyák kiváló vadászok és családi kedvencek, köszönhetően barátságos természetüknek és kitűnő szaglásuknak. Ebben a cikkben részletesen bemutatjuk a Basset Hound kutyafajtát, történetét, fizikai jellemzőit, viselkedését, egészségügyi problémáit, valamint gondozási igényeit.

A Basset Hound bemutatása és jellemzése:

Történet és eredet

A Basset Hound fajta eredete Franciaországra vezethető vissza, ahol már a középkorban is tenyésztették őket. A “Basset” szó a francia “bas” szóból származik, ami “alacsonyat” jelent, és ez jól tükrözi ezeknek a kutyáknak a rövid lábaira és alacsony testfelépítésére utaló jellemzőjét. A kutya elődjeit a vadászat során használták, különösen nyulak és más apróvadak nyomon követésére.

A fajta az 1800-as években került Angliába, ahol további tenyésztési programok eredményeként kialakult a mai ismert Basset Hound. Az 1880-as években az Amerikai Kennel Klub (AKC) is elismerte a fajtát, és azóta is népszerű a kutyabarátok körében szerte a világon.

A Basset Hound kutyafajta részletes bemutatása.
jimapics, CC BY-SA 2.0, via Wikimedia Commons

Fizikai jellemzők

A Basset Hound jellegzetes megjelenése könnyen felismerhető. Alacsony, hosszú testük és rövid lábaik miatt viszonylag nehézkesen mozognak, de annál kitartóbbak. Néhány kulcsfontosságú fizikai jellemzőjük a következők:

 • Méretek: Általában 33-38 cm magasak a vállnál, súlyuk pedig 20-29 kg között változik.
 • Fej: Nagy, kupolaszerű fej, hosszú, lelógó fülekkel.
 • Szemek: Sötét, szomorkás tekintetű szemek, amelyek barátságos kifejezést kölcsönöznek.
 • Orr: Rendkívül fejlett szaglószerv, amely kiváló nyomkövetővé teszi őket.
 • Test: Hosszú, izmos törzs, mély mellkassal és rövid, erős lábakkal.
 • Farka: Közepesen hosszú, magasabban tartott farok, amely gyakran mozgásban van.

Viselkedés és temperamentum

A Basset Houndok híresek barátságos és nyugodt természetükről. Ideális családi kedvencek, mivel jól kijönnek gyerekekkel és más állatokkal. Néhány fontos viselkedési jellemzőjük a következők:

 • Barátságos és szociális: Szeretik az emberek társaságát és általában jól kijönnek más kutyákkal is.
 • Nyugodt és türelmes: Nem hajlamosak az agresszióra, és nagyon türelmesek, ami kiváló családi kutyává teszi őket.
 • Független: Bár szeretik a társaságot, néha makacsak és önállóak lehetnek, ami kihívást jelenthet a kiképzésük során.
 • Kitartó és szorgalmas: Vadászkutya örökségük miatt rendkívül kitartóak és szorgalmasak, különösen, ha szagok követéséről van szó.

Egészségügyi problémák

Mint minden fajtának, a Basset Houndnak is vannak bizonyos egészségügyi problémái, amelyekre figyelmet kell fordítani. Néhány gyakori probléma közé tartozik:

 • Ízületi problémák: A rövid lábak és a hosszú test miatt hajlamosak lehetnek ízületi problémákra, például diszpláziára és artritiszre.
 • Bőrproblémák: Lógó füleik és ráncos bőrük miatt hajlamosak lehetnek bőrproblémákra és fülgyulladásra.
 • Elhízás: Hajlamosak az elhízásra, ha nem kapnak megfelelő mennyiségű mozgást és étrendi kontrollt.
 • Szemproblémák: A szomorkás tekintetért felelős bőrráncok miatt hajlamosak lehetnek szemfertőzésekre és irritációra.
A Basset Hound kutyafajta részletes bemutatása.
Томасина, CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons

A Basset Hound gondozása

A Basset Houndok gondozása külön figyelmet igényel a fajta speciális szükségletei miatt. Az alábbiakban néhány fontos gondozási szempontot emelünk ki:

 • Táplálkozás: Fontos, hogy kiegyensúlyozott étrendet kapjanak, amely figyelembe veszi hajlamukat az elhízásra. Kerüljük a túlzott mennyiségű jutalomfalatot és az asztali maradékot.
 • Mozgás: Bár nem igényelnek intenzív mozgást, napi sétákra és játékra szükségük van, hogy egészségesek maradjanak és elkerüljék az elhízást.
 • Fülápolás: Hosszú füleik miatt rendszeres fültisztításra van szükség a fertőzések megelőzése érdekében.
 • Szőrzetápolás: Rövid szőrük viszonylag könnyen kezelhető, de rendszeres kefélésre van szükség a laza szőrszálak eltávolítása és a bőr egészségének fenntartása érdekében.
 • Egészségügyi ellenőrzések: Rendszeres állatorvosi ellenőrzések szükségesek az esetleges egészségügyi problémák korai felismerése érdekében.

Végszó

A Basset Hound egy bájos és szerethető kutyafajta, amely kiváló családi kedvenc és hűséges társ. Jellegzetes megjelenésük és barátságos természetük miatt sokan szeretik őket, de fontos tisztában lenni a fajta specifikus igényeivel és potenciális egészségügyi problémáival. Megfelelő gondozással és odafigyeléssel hosszú és boldog életet élhetnek, így minden gazdi számára örömet okozhatnak.

Kép forrása:Ondra Lachman, Public domain, via Wikimedia Commons
TAGGED:
Oszd meg ezt a cikket
Szólj hozzá